Mijn moeder bewerkte haar eigen wijnberg op de Wolfer Goldgrube, de steile helling tegenover het dorp. Haar specialiteit: een op hout gerijpte goudkleurige riesling van hoge kwaliteit. Ikzelf heb geen wijnberg meer, maar natuurlijk kunt u bij mij op het terras voor mijn pension een goed glas moezelwijn drinken.
Brigitte Henkel
Mijn moeder maakte tot 1990 haar eigen wijn en bestierde tegelijk ons pension, en dat was hard werken. Zo ging zij in de zomer al om vier uur naar haar wijnberg en kwam dan om zeven uur naar beneden om het ontbijt voor mijn broer en mij klaar te maken. Als wij dan naar school waren, maakte ze het ontbijt voor haar gasten. Overdag werden de pensionkamers schoon gemaakt, het huis gepoetst en de was gedaan. Tegen de avond kookte ze voor haar gasten, want er waren eind jaren vijftig, begin jaren zestig nog geen restaurants in Wolf. Daarna dronk ze vaak een glas met haar gasten, in de hoop dat ze haar wijn kon verkopen. Dat was een zeer welkome aanvulling op de inkomsten. En dat maandenlang zeven dagen in de week. Ik heb dus van kinds af aan gezien wat voor een rol wijn in ons dorp speelt. Ik wil u daarom hier als trots ‘Wolfer Maedje’ wat meer vertellen over onze wijnen.
De Riesling is voor elke wijnliefhebber een begrip. Logisch, door het milde klimaat aan de Moezel en de leisteen houdende bodem is deze witte wijn met zijn karakteristieke smaak en zijn fijne zuren een zeer gewilde wijn. Maar er komen veel meer goede wijnen van de Moezel, zo ook uit Wolf.
De ligging van Wolf is ideaal voor de productie van goede wijnen en onze wijnboeren verstaan hun vak! Werd de kennis van wijnbouw vroeger doorgegeven van vader op zoon, tegenwoordig studeren de jonge wijnboeren tot op hogeschoolniveau en dat maakt hun wijnen tot pareltjes van de Duitse wijncultuur.
Ons dorp wordt letterlijk omringd door wijnbergen, sommige steil [tot 70%] en andere glooiend. Om u een idee te geven: tegenover het dorp aan de andere kant van de rivier ligt de Wolfer Goldgrube. Hier worden excellente Rieslingwijnen verbouwd. Vanaf de terrassen van de plaatselijke restaurants kunt u genieten van een prachtig glas Wolfer Riesling met zicht op de wijnbergen waar uw wijn vandaan komt. De Riesling van de Moezel wordt door kenners dan ook terecht beschouwd als een van de beste, zo niet de beste Duitse wijn. Zoals gezegd verbouwen de Wolfer wijnboeren [Winzer] veel meer mooie wijnen. Hier neemt Müller Thurgau een prominente plaats in. Hij kent minder zuren dan de Riesling en is daarmee een ideale zomerwijn. Dat komt goed uit, want door het milde klimaat vlak bij de rivier en door zijn beschutte ligging achter de steile hellingen aan de overkant van het dorp is Wolf een vakantieparadijsje waar het jaarlijks heel lang zomer is! Denkt u: hé, ik zie de laatste jaren bijna geen Müller Thurgau wijnen meer maar wel veel Rivaner, dan slaat u de spijker op de kop. Met de definitieve doorbraak van deze wijn is er voor gekozen om de wijn nationaal en internationaal te presenteren als Rivaner en dat is een voltreffer gebleken. Naast de bekende witte wijnen die in de meeste wijndorpen aan de moezel worden verbouwd staat in Wolf ook de Bacchus op de wijnkaart, een witte wijn met een heel eigen karakter. Benieuwd? Kom naar Wolf en geniet!
Neemt de witte wijn, variërend van zeer droog tot de voor velen bekende zoete witte wijn van de moezel [Lieblich zoals die hier wordt genoemd] traditioneel een belangrijke plaats in. Logisch ook: de romeinen hadden tweeduizend jaar geleden al ontdekt dat de steile hellingen aan de Moezel, die toch duidelijk koeler waren dan de wijnbergen in bijvoorbeeld Italië, perfect geschikt waren voor witte wijn. Doordat de gemiddelde jaartemperaturen deze eeuw stijgen, is de Moezel inmiddels ook een prima plaats voor rode wijn. In Wolf moet u dan onder andere denken aan de bij wijnliefhebbers zeer geliefde Dornfelder, een eenvoudige maar heel drinkbare donkerrode wijn voor een sympathieke prijs.
Een eerlijke prijs
Koopt u bij een van onze wijnboeren een fles wijn direct van zijn wijngoed, dan betaalt u daarvoor een heel eerlijke prijs. Direct van de producent en opgedronken op het terras van het wijngoed, in zijn proeflokaal of wijnkelder, natuurlijk iets duurder dan meegenomen en elders gedronken. Tussen de vijf en de tien euro krijgt u al een prima wijn. Hoe deze prijs tot stand gekomen is? De wijn komt veelal van steile hellingen, daar is het nog steeds intensieve handarbeid en spuit de helikopter de druiven tegen ongedierte. Dat bepaalt natuurlijk mede de prijs. Kortom: op prijs concurreren tegen wijnen van onder de twee euro in het schap van de supermarkt is voor de wijnboeren in Wolf totaal onhaalbaar. Dat kan niet en dat is maar goed ook. Een goede wijn is een genot en daar staat in Wolf een heel faire prijs tegenover.
Enkele Duitse wijnbegrippen
Het etiket op de fles kan u veel vertellen. Het is echt de moeite waard om dit etiket eens goed te bestuderen. Mocht alles niet meteen duidelijk zijn, vraag het gerust de wijnboer. Hij zal u graag meer vertellen over zijn wijnen. Het is zijn trots en die zal hij graag met u delen. In Duitse wijnen onderscheiden we twee categorieën. Ten eerste de eenvoudige wijnen, de zg. ‘Landweine’, met een beschermde herkomst, zoals bijvoorbeeld ‘Landweine der Mosel’. Daarnaast kennen we de zg. Qualitätsweine mit Prädikat.
Voor Prädikatswijnen gelden de strengste eisen ten aanzien van duivenras, rijpheid, harmonie en elegantie. Bij deze wijnen mag geen suiker toegevoegd worden. Er zijn zes verschillende Prädikaten. Vrijwel alle wijnen uit Wolf zijn Prädikatswijnen.
De Prädikate zijn, in oplopende volgorde:
Kabinett: fijne, lichte wijnen uit rijpe druiven met weinig alcohol.
Spätlese: rijpe, elegante wijnen met mooi fruit, die wat later geoogst worden.
Auslese: edele wijnen uit volrijpe druiven; onrijpe druiven worden verwijderd.
Beerenauslese: volle, fruitige wijnen uit overrijpe druiven met edele rotting; Deze draagt bij aan de kwaliteit; dergelijke wijnen kunnen niet ieder jaar geoogst worden. Ze kunnen tientallen jaren bewaard worden.
Trockenbeerenauslese: uit verschrompelde, rozijnachtige druiven met edele rotting, zoet en honingachtig, extreem lang te bewaren.
Eiswein: gemaakt van druiven zoals de Beerenauslese, bevroren bij minimaal 7 graden onder nul geplukt en in bevroren toestand geperst, zodat alleen het fruitconcentraat overblijft.
Genieten van Wolfer wijnen
De restaurants in Wolf serveren mooie wijnen uit de Mittelmosel, ja ook uit Wolf, een ideale gelegenheid voor een eerste kennismaking. Want wat is er mooier dan een goede én betaalbare maaltijd met een heerlijk glas wijn? En weet u niet welke wijn het beste past bij uw gerecht: de bediening zal u graag adviseren. Heel wat van de gasten van mijn vakantiewoning sluiten hun dag af met een goed glas wijn op het eigen terrasje voor de huisdeur. Wilt u uw opgedane wijnkennis nog wat verder verdiepen, onze wijnboeren willen u met plezier ontvangen voor een wijnproeverij [Weinprobe] in hun wijnproeflokaal [Probierstube] of wijnkelder. Tegen een kleine vergoeding proeft u een groot aantal wijnen. Ik wil u graag in verbinding brengen met één van onze wijnboeren.
Met vriendelijke groet, Brigitte Henkel